26 Şubat 2011 Cumartesi

Kan Portakalı Reçeli



Malzemeler:
* 600 gr kan portakalı
* 2 adet limon
* 3 cup (750 ml) soğuk su
* 4 cup (900 gr) toz şeker


Hazırlanması:
* Bir gün önceden, portakalları ve limonları iyice yıkayın. Ortadan ikiye kesin. Sivri bir bıçakla çekirdeklerini çıkarın. Yarım ay şeklinde çok çok ince dilimleyin.
* Aralarda kalmış çekirdekleri de çıkararak, portakal ve limon dilimlerini derince bir tencereye koyun. Üzerine soğuk suyu ekleyin.
* Tencerenin kapağını kapatın ve en az 12 saat oda sıcaklığında bekletin. Bu işlem portakalların kabuklarını yumuşatıp, portakalın kabuğunda doğal olarak bulunan pektini çıkarır.
* Ertesi gün tencereyi ocağın üstüne koyun. Kapaksız olarak, orta ateşte 30 dakika fokurdatın.
* Toz şekeri ekleyin ve eriyene kadar kaşıkla karıştırın. Reçel çok hızlı kaynamaya başladığında ısıyı bir miktar azaltın.
* 45 ile 60 dakika arası bu kaynatma işlemine devam edin.
* Şurupta iri baloncuklar görülmeye ve hafifçe koyulaşmaya başladığında ocağın altını kapatın.
* Hemen steril yaptığınız kavanozlara paylaştırın.
Not:* Malzemeler : 3 kavanoz (250 ml’lik) reçel yapmak içindir.
* Kavanoz Sterili : Kavanozların tamamen sığacağı büyüklükte bir tencerenin içine su koyun. Su kaynamaya başladığında kavanozları ve kapakları içine yerleştirin. Kavanozlar ve kapaklar tamamen kaynar su içinde kalsın ve 15 dakika kaynasın. Bu sürenin sonunda bir maşayla kavanozları el değmeden çıkarın. Suyunu süzdürün. İçine reçeli koyun. Kavanozun ağzından 1.5 cm. pay bırakın. Kapağını çok sıkı olmayacak şekilde kapatın ve temiz bir mutfak havlusunun üzerine ters çevirin. Böylece kavanozun içinde kalan bir miktar hava da dışarı çıkacak. 30 dakika böyle kalan kavanozları düz çevirin. Kapaklarını sıkıca kapatın. Tamamen soğuyunca buzdolabına koyun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder